BYDGOSKA pink
Anatomia zmysłów
Przedział wiekowy: Lokalizacja
bez ogr. Olsztyńska Szkoła Wyższa im. Józefa Rusieckiego (ul. Bydgoska 33, 10-243 Olsztyn), budynek C, sala 132
Godziny: Rodzaj imprezy:
30.09.2016 10:00-10:30 brak miejsc
30.09.2016 10:30-11:00 brak miejsc
30.09.2016 11:00-11:30 brak miejsc
30.09.2016 11:30-12:00 brak miejsc
30.09.2016 12:00-12:30 brak miejsc
30.09.2016 12:30-13:00 brak miejsc
30.09.2016 13:00-13:30 brak miejsc
30.09.2016 13:30-14:00 brak miejsc
30.09.2016 16:00-21:00 bez rezerwacji
warsztat
Opis:

Człowiek poznaje otaczający świat za pomocą zmysłów. Mamy pięć podstawowych zmysłów, bez których trudno byłoby funkcjonować: wzrok, smak, węch, słuch i dotyk.

Informacje dotyczące wyglądu otaczającego nas świata odbierane są za pomocą zmysłu wzroku. Obserwując przedmioty możemy powiedzieć jaki mają kształt, wielkość i barwę. W celu sprawdzenia poprawnego widzenia barw wszyscy chętni zostaną poddani testowi na daltonizm wzrokowy za pomocą tablic Ishihara. Zaprezentujemy również, na czym polega różnica w widzeniu świata przez człowieka i inne zwierzęta. Stosując specjalne okulary odwiedzający będą mogli zobaczyć jak wygląda świat widziany oczami muchy. Ważną cechą opisującą wygląd przedmiotów jest ich tekstura. Za pomocą zmysłu dotyku możemy stwierdzić, czy dany przedmiot jest twardy czy miękki, gładki czy chropowaty. W celu sprawdzenia zmysłu dotyku chętni będą mogli odnajdować wybrane wcześniej przedmioty (owoce, warzywa, materiały o różnej strukturze) ukryte w skrzyni zgaduli. Kolejnym zmysłem dostarczającym wielu informacji o otaczającym nas świecie jest węch. Za pomocą tego zmysłu potrafimy wykryć i rozpoznać zapach, na który składają się cząsteczki określonych związków chemicznych lub ich mieszanin. W celu zapoznania się z różnorodnością otaczających nas zapachów wszystkim odwiedzającym zaprezentujemy różne zapachy zarówno naturalne (zioła, kwiaty, przyprawy), jak i sztuczne (związki chemiczne będące wzorcami zapachów).

Chętni będą mogli przygotować woreczki zapachowe oraz sprawdzić swoja zdolność rozpoznawania zapachów.