Przedział wiekowy: | Lokalizacja |
gimnazjum, liceum | UWM, Wydział Nauki o Żywności, Katedra Biochemii Żywności (Pl. Cieszyński 1, 10-720 Olsztyn), parter (hol) |
Godziny: | Rodzaj imprezy: |
30.09.2016 10:00-11:30 rezerwuj (10) 30.09.2016 12:00-13:30 brak miejsc 30.09.2016 16:00-17:30 rezerwuj (30) |
warsztat |
Opis: | |
Uczestnicy warsztatów zapoznają się ze sposobem otrzymywania jedno- i dwuwymiarowych, barwnych, żelowych map białkowych. Dowiedzą w jaki sposób uzyskać białka z materiału biologicznego, czy białka mogą wędrować, czy są wrażliwe, co to są paski żelowe i co łączy mega żele i żelki z żelowymi mapami białkowymi. Podczas warsztatów uczestnicy będą mogli samodzielnie umieścić odpowiednio przygotowane próbki białek w "studzienkach" i "trumienkach" wykorzystując mikropipety z tipsami, śledzić wędrówkę białek, 'wykąpać' żelowe mapy białkowe, a nawet spróbować mega żele i żelki. | |